Posao novinara najmanje poželjan

Bez autora
Apr 26 2013

Od 200 profesija koje su rangirane od najviše do najmanje poželjne, prema kriterijumima okruženja, prihoda i stresa, na poslednjem mestu našao se posao novinara, pokazuje istraživanje kompanije Career Casta. Ova lista se objavljuje već 25. godinu zaredom, a godinama unazad zanimanje novinara je padalo i uvek se nalazilo u donjem delu liste.Razlozi koji se navode zbog čega je novinarstvo na poslednjem mestu ove godine jesu to što je profesija slabo plaćena u odnosu na druge, što je „izričito stresan posao“, ali i to što ne postoji radno vreme.

Posao novinara najmanje poželjanOd 200 profesija koje su rangirane od najviše do najmanje poželjne, prema kriterijumima okruženja, prihoda i stresa, na poslednjem mestu našao se posao novinara, pokazuje istraživanje kompanije Career Casta.

Ova lista se objavljuje već 25. godinu zaredom, a godinama unazad zanimanje novinara je padalo i uvek se nalazilo u donjem delu liste.

Razlozi koji se navode zbog čega je novinarstvo na poslednjem mestu ove godine jesu to što je profesija slabo plaćena u odnosu na druge, što je „izričito stresan posao“, ali i to što ne postoji radno vreme. Među razlozima zašto je posao novinara nepoželjan, a koji su se pojavili poslednjih godina, ističe se i to što se sve manje novinara zapošljava. „Ovo je prva godina kada je zaposleno manje novinara nego prethodnih, a očekuje se da će ih do 2020. biti još manje, barem što se tiče štampanih medija“, navodi se objašnjenju.

Takođe, ocenjeno je i da je novinarstvo postalo mnogo zahtevnije nego ranije, jer se od novinara sada očekuje i da koriste društvene mreže i da usnime kada primete da se nešto događa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik